Notarea filmelor

Unii dintre voi aţi observat probabil pe Cinema filme care nu mi-au plăcut foarte mult dar care au note mari  (cum ar fi A.I. Artificial Intelligence) sau filme care mi-au plăcut dar care au note mici (de exemplu Golden Gate). Motivul constă în faptul că nu notez filmele în funcţie de impresia pe care mi-au lăsat-o ci de nota lor de pe IMDb.

Iar motivul pentru care fac acest lucru este faptul că nota de pe IMDb este calculată pe baza unui număr foarte mare de voturi, reprezentând astfel opinia generală sau predominantă cu privire la acel film. Cu alte cuvinte, folosind acest sistem de notare există şanse maxime ca filme cotate cu note mari să placă celor mai mulţi cititori ai acestui blog şi invers. Iar dacă faceţi parte dintr-o extrem de mică categorie care preferă să judece filmele după alte criterii decât majoritatea, puteţi evident să vă ghidaţi şi după recenzii.

Algoritmul de notare folosit pe Cinema este definit de tabela următoare:

   IMDb   Cinema 
 1.0 - 1.8       01
 1.9 - 2.7       02
 2.8 - 3.6       03
 3.7 - 4.5       04
 4.6 - 5.4       05
 5.5 - 6.3       06
 6.4 - 7.2       07
 7.3 - 8.1       08
 8.2 - 9.0       09
 9.1 - 10       10

De exemplu un film care are pe IMDb nota cuprinsă între 6.4 şi 7.2 va primi pe Cinema nota 7. După cum se vede, sistemul uniformizează spaţiul notelor IMDb şi este mai puţin exigent, astfel că filme foarte bune (cu peste 9 pe IMDb) vor primi aici nota 10 (în timp ce pe IMDb nota 10 este practic absentă).

Acest sistem de notare este unic pe acest blog în sensul că el va fi implementat în toate articolele cu eticheta filme, indiferent de autorul lor.

A.I. Artificial Intelligence (2001)

A.I. Artificial Intelligence (2001)

gen: aventură, dramă, SF

durată: 146 minute

regizor: Steven Spielberg

actori: Haley Joel Osment, Jude Law, Frances O'Connor

buget: 90 milioane $

nota: 7




Pe poster, redat aici la o scară prea mică ca să puteţi distinge, scrie:
David are 11 ani. Cântăreşte 27 kg. Are 1,3 m înălţime. Părul şaten. Iubirea lui e reală. Dar el nu.
Şi nu este real pentru că este un mecha (robot). Da, suntem în viitor. Omenirea a avansat până acolo încât este capabilă să fabrice roboţi care au diverse roluri. De exemplu unii dintre ei sunt programaţi să aibă grijă de copii - bone. Alţii să spună poveşti. Iar unii dintre ei sunt, da, copii. Cum este David. Doar că el e un model mult mai sofisticat, primul dintr-o nouă clasă, capabil de sentimente. Sau, cel puţin, aşa ni se spune în film. Odată activat codul corespunzător, în el se trezeşte o dragoste eternă pentru părinţi şi în special mama lui, Monica.

Singura problemă e ca băiatul real al Monicăi, aflat în criostază, se vindecă şi revine acasă. David se simte din ce în ce mai izolat şi marginalizat. Până la urmă va pleca în căutarea unui mod de-a deveni real, uman. Astfel încât să fie şi el plăcut şi iubit de mama lui...


Filmul este unul ciudat. Senzaţia este că pluteşti într-o lume stranie, rece, în care oamenii se comportă ca nişte maşini. Pe lângă asta, întâlneşti roboţi la tot pasul - dar nu clasicii Terminatori care te urmăresc cu gânduri (sau algoritmi) deloc paşnice sau care şi-au ars mecanismele de siguranţă şi s-au întors împotriva omenirii. În schimb roboţii din AI sunt paşnici, ba chiar fricoşi, fugind din calea oamenilor când aceştia încearcă să-i dezmembreze pentru că s-au defectat. Este, aşadar, o osmoză între oameni şi maşini, derutantă.

În afară de asta, de ce nu mi-a plăcut filmul puteţi citi pe recenzia la A.I. Artificial Intelligence de pe CineMatinal.

Trailerul:

Golden Gate (1994)

Consecinţe tragice (1994)

gen: dramă, romantic

durata: 91 minute

regizor: John Madden

actori: Matt Dillon, Joan Chen

buget: necunoscut

nota: 5




Pentru a-şi mulţumii superiorii, doi tineri agenţi FBI aduc în faţa justiţiei un chinez inocent, acuzându-l de spionaj pentru comunişti. Omul ajunge după gratii, fapt care va avea consecinţe dramatice asupra întregii lui familii. Zece ani mai târziu, eliberat din închisoare, acum bătrân, el nu-şi mai găseşte de lucru şi este ignorat chiar şi de către foştii lui prieteni.

Cuprins de remuşcări, unul dintre cei doi agenţi FBI, David (Matt Dillon), va încerca să îndrepte cumva lucrurile, răscumpărându-şi fapta...

Filmul începe oarecum tern dar te ţine totuşi în faţa ecranului. Pe măsură însă ce povestea avansează, ea capătă intensitate, pentru a se transforma în final într-o emoţionantă lecţie de iubire şi maturitate. Căci, încercând să-l ajute pe bătrân, David o întâlneşte pe fata acestuia, de care se va îndrăgosti, dar care până la urmă va afla trecutul lui...

Golden Gate este un film care ne propune să medităm la responsabilitate, iubire şi sacrificiu.

Heat (1995)

Obsesia (1995)

gen: acţiune, dramă, poliţist

durata: 170 minute

regizor: Michael Mann

actori: Al Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer, Jon Voight, Tom Sizemore, Ashley Judd, Wes Studi, Natalie Portman

buget: 60 milioane $

nota: 9


Filme de-a hoţii şi vardiştii s-au mai făcut. Dar în acest caz cele două personaje aflate la polii opuşi ai legii sunt interpretate de doi monştri sacri ai cinematografiei: Al Pacino şi Robert De Niro. Primul în rolul unui locotenent de poliţie, Vincent, al doilea în rolul lui Neil, şeful unui foarte bine organizat grup de spărgători profesionişti. Amândoi inteligenţi, amândoi capabili să-şi asume riscuri, amândoi aşi în ceea ce fac.


De partea lui Neil se află elementul surpriză: el poate pregăti loviturile în tihnă în timp ce poliţia nu ştie la ce să se aştepte. De partea lui Vincent stau riscurile: dacă acesta ratează, nu pierde nimic în timp ce dacă Neil ratează, ajunge după gratii. Confruntarea dintre cei doi se va finaliza cu victoria unuia singur.

Povestea de acţiune (foarte bună) este asezonată cu dramele din viaţa lui Vincent sau a personajelor din cealaltă tabără. Astfel filmul urmăreşte mai multe fire dar le adună într-o ţesătură coerentă şi realistă. Un studiu de caractere şi un film antrenant în acelaşi timp. Dramă, acţiune, suspans, urmăriri, intrigi, strategie, dragoste, toate într-un singur pachet, marca Michael Mann.



Recenzie Heat pe CineMatinal.

Monte Carlo (2011)

Monte Carlo (2011)

gen: aventură, comedie, romantic

durată: 109 minute

regizor: Thomas Bezucha

actori: Selena Gomez, Leighton Meester, Katie Cassidy

buget: 20 milioane

nota: 5



Dacă tot s-au făcut filme cu magia Parisului, de ce să nu se facă şi cu Monte Carlo? De fapt, cele trei fete din imagine pleacă chiar de la Paris către Monte Carlo. Parisul nu s-a dovedit pentru ele o experienţă mirifică, şi asta nu din cauza oraşului în sine ci a hotelului în care au fost cazate, a grupului cu care au mers şi a întâmplărilor prin care au trecut. Dar ce li s-a întâmplat bun în Paris a fost că una dintre ele, Grace Bennett (alias Selena Gomez) a fost confundată cu o fată foarte bogată, Cordelia Winthrop Scott (alias tot Selena Gomez), aflată şi ea în Paris. Astfel că fetele ajung în posesia unei invitaţii la un eveniment caritabil din Monte Carlo, la care adevărata Cordelia nu prea vrea să meargă. Şi, dacă tot li se oferă ocazia... de ce să nu profite de ea? Ce va ieşi în continuare vedeţi vizionând filmul.

Un element interesant este menţionarea României în acest film şi nu de bun augur. Nu am pretenţia să fim prezentaţi ca o superputere dar nici ca o ţară din lumea a treia, pusă în aceeaşi oală cu ţările din Africa. Asta arată proasta imagine pe care o avem în lume, mai ales dacă cei în cauză nu se documentează suficient. În film sunt prezente şi câteva secvenţe cică din România, dar uitându-ne pe IMDb constatăm că nu s-a filmat nici o scenă aici, cea mai apropiată locaţie de filmare fiind Budapesta.

Thomas Bezucha a mai regizat The Family Stone (2005) şi Big Eden (2000).

Trailer Monte Carlo:



Recenzie Monte Carlo

Passion Play (2010)

Pasiuni (2010)

gen: dramă, mister, romantic

durată: 94 minute

regizor: Mitch Glazer

actori: Mickey Rourke, Megan Fox, Bill Murray

buget: 14 mil $

nota: 4



Filmul descrie povestea fantastică a lui Nate (Mickey Rourke), un trompetist plafonat, cu o viaţă lipsită de strălucire, ajuns spre finalul carierei. Dar cariera este cea mai mică problemă a lui Nate când "baronul" local (Bill Murray) află că acesta s-a culcat cu nevasta lui şi trimite pe cineva să-l omoare. Şi în acel punct critic în care se află, în peisajul cumva straniu al filmului, Nate va întâlni o fată specială care-l va atrage foarte mult şi care se va îndrăgosti de el, în ciuda diferenţei de vârstă. Iar această fată... are aripi.
Trailer Passion Play (2010):



Recenzie Passion Play (2010)

Taken (2008)

Teroare în Paris (2008)

gen: acţiune, thriller

durată: 93 minute

regizor: Pierre Morel

actori: Liam Neeson, Maggie Grace, Famke Janssen

buget: 25 milioane $

nota: 8


Filmul îl are ca protagonist pe Liam Neeson în rolul unui ex-agent CIA divorţat dar foarte ataşat de fata lui, Kim. Aceasta doreşte să meargă într-o excursie în Europa cu cea mai bună prietenă dar, deşi locuieşte cu mama ei, fiind minoră are nevoie de acceptul ambilor părinţi pentru a părăsi ţara. Reticent la început, Bryan (Neeson) acceptă în final iar fetele ajung cu bine la Paris. Nu apucă însă să facă prea multe căci sunt răpite de o reţea de traficanţi de prostituate, cu ajutorul unui tânăr care le-a filat la aeroport. Înainte însă de a fi luată pe sus, Kim reuşeşe să-l sune pe tatăl ei...



Opinia mea despre Taken pe CineMatinal.

Leon: The Professional (1994)

Leon: Profesionistul (1994)

gen: acţiune / dramă

durată: 110 minute

regizor: Luc Besson

actori: Jean Reno, Gary Oldman, Natalie Portman

buget: 115 mil franci francezi

nota: 9




Leon (Jean Reno) e un bărbat solitar al cărui job este uciderea altor persoane, lucru pe care-l face cu sânge rece. Dar în spatele durităţii sale se află o candoare şi o inocenţă rare. Mathilda (Natalie Portman) e o fetiţă de 12 ani, vecină de palier cu el, maturizată prea devreme în urma deselor bătăi încasate de la tatăl ei. Fire deloc angelică, acesta este în cârdăşie cu nişte poliţişti corupţi, pentru care stochează droguri.

Când însă începe să îşi bage mâna în ele, poliţiştii (al căror lider este inspectorul Stansfield, jucat de Gary Oldman) îl omoară pe el şi pe ceilalţi membri ai familiei. Singura care scapă este Mathilda, reuşind să intre în apartamentul lui Leon. Aici cei doi vor avea ocazia să se cunoască mai bine şi între ei se va înfiripa o relaţie specială de prietenie. Fata încearcă să dea de urma poliţiştilor care i-au ucis familie în timp ce Leon va încerca să o protejeze.

Imagini Leon: The Professional:




Trailer Leon: The Professional:



Recenzie Leon: The Professional.

Surviving Christmas (2004)

Un Crăciun printre străini (2004)

gen: comedie, romantic, dramă

durată: 91 minute

regizor: Mike Mitchell

actori: Ben Affleck, Christina Applegate

buget: ?

nota: 5




Viaţa lui Drew Latham (Ben Affleck) este fadă, superficială, având doar banii de partea lui. Aflat în situaţia de a-şi petrece Crăciunul singur, Drew dă o raită pe lângă casa în care a locuit în copilărie, acum aflată în posesia altor locatari. Sperând să reînvie amintirile şi farmecul din trecut, le propune acestora să-l primească ca şi fiu al lor pe perioada Crăciunului, în schimbul unei bogate recompense financiare. Aceştia acceptă, dar apariţia unui nou membru al familiei, ceva mai mare decât vârsta la care mai crezi în Moş Crăciun, venit acasă de sărbători, îi va încurca puţin iţele...

Imagini din film:


Trailer Surviving Christmas:



Recenzie Surviving Christmas (2004)

The Proposal (2009)

Vrei să te însori cu mine? (2009)

gen: comedie, romantic

durată: 108 minute

regizor: Anne Fletcher

actori: Sandra Bullock, Ryan Reynolds

buget: 40 mil $

nota: 7



Filmul este o comedie cu Sandra Bullock în rolul lui Margaret Tate, o canadiancă aflată într-un post de conducere la o editură din New York. Timp de trei ani ea l-a avut în subordine pe Andrew Paxton, un tânăr ambiţios şi promiţător, preferând să se folosească de el cât mai mult şi să-l ţină sub papuc.

Când cererea de cetăţenie îi este respinsă, Margaret se trezeşte în situaţia de a fi nevoită să se întoarcă în Canada, pierzându-şi jobul. Presată de timp, îi vine ideea de a anunţa că e logodită cu un american. Astfel că ea îl va forţa pe Andrew să se însoare cu ea...

Trailer film:



Recenzie The Proposal (2009)

Martial Law (1998)

Expertul (1998-2000)

gen: acţiune, arte marţiale, comedie, poliţist

durata: 2 sezoane / 44 episoade / 45 minute

creator: Carlton Cuse

actori: Sammo Hung Kam-Bo, Kelly Hu, Arsenio Hall

nota: 7





Martial Law, care a rulat şi la noi sub numele de Expertul, este un serial cu Sammo Hung Kam-Bo în rolul unui poliţist din Shanghai, expert în arte marţiale, care vine la L.A.P.D. pentru a rezolva un caz şi a da de urma unei colege pierdute. Rămâne însă aici unde, alături de noii lui colegi, va lupta contra criminalităţii din Los Angeles, având ca atu excelenta stăpânire a artelor marţiale.

Câteva imagini în care îi vedem pe cei trei protagonişti:




The Hottie & the Nottie (2008)

O prietenie de pomină (2008)

gen: comedie, romantic

durata: 91 minute

regizor: Tom Putnam

actori: Paris Hilton, Joel Moore, Christine Lakin

buget: 9 mil $

nota: 1



După ce prietena îl părăseşte, Nate se mută în Los Angeles pentru a da de urma fetei de care a fost îndrăgostit în timpul şcolii, Cristabell. Doar că aceasta are o prietenă, June, de care e nedespărţită. Pe cât de atractivă este Cristabell, pe atât de respingătoare este June, iar ca să ajungă la prima Nate este obligat să fie pe placul celei de-a doua...

Comedia o are în rol principal pe cunoscuta şi senzuala actriţă Paris Hilton, "premiată" însă cu Zmeura de Aur pentru acest film. Iat-o în câteva secvenţe:



Trailer The Hottie & the Nottie (2008):



Recenzie The Hottie & the Nottie (2008)

Blazing Saddles (1974)

Şei în flăcări (1974)

gen: comedie, western

durata: 93 minute

regizor: Mel Brooks

actori: Mel Brooks, Cleavon Little, Gene Wilder, Slim Pickens

buget: 2,6 mil $

nota: 8



Filmul este o comedie "clasică" western în care Mel Brooks este atât regizor cât şi actor, ba chiar în două roluri.

În Vestul Sălbatic, un politician influent dar corupt doreşte să-i facă pe locuitorii unui urăşel (destul de cidat, căci pe toţi îi cheamă Johnson) să se mute pentru că vrea să construiască pe acolo o cale ferată. Pentru a-şi realiza scopurile, el trimite o gaşcă de pistolari care-l omoară pe şeriful local şi apoi numeşte un alt şerif, de culoare. Speranţele de a lăsa astfel oraşul fără apărare i se năruiesc căci noul şerif va reuşi să se împrietenească că localnicii şi va deveni un adversar de temut.



Recenzie Blazing Saddles (1974)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Dcreators